Deltag i partnerskab om genanvendelse af plastaffald

Københavns Kommune arbejder aktivt på at forbedre genanvendelsen af plastaffald. Nu kan du bidrage.
Genanvendt plast
Photographer
City of Copenhagen

Fokus på bedre kvalitet i plastgenanvendelse 

Målsætningen for Københavns Kommune er reelt at genanvende 60 % af husholdningsaffaldet – herunder plast – inden 2030. For at opnå dette kræves der både øget genanvendelse og bedre kvalitet i sorteringen af affaldet. En vigtig del af genanvendelsen er at øge kvaliteten af de materialer, der bliver genanvendt. Når genanvendelsen ender med plastråvarer i høj kvalitet, kan materialerne bruges igen i produkter af samme type, som de kom fra. Det kunne f.eks. være fødevareemballager eller kosmetikemballager. Det gør, at vi kan holde ressourcerne længere i kredsløb og reducere behovet for nyt plast – hvilket har både klimafordele og økonomisk potentiale. 

Udfordringen med plastaffald 

I dag udgør plastemballager fra fødevarer lidt over halvdelen af det plastaffald, der indsamles fra husstande i København. For at øge kvaliteten af genanvendelsen, er det nødvendigt at finde nye løsninger, der kan sortere og rense plastaffaldet mere effektivt, så materialerne har flere anvendelser og kan bruges i produkter med høj værdi. 

Teknologi og innovation som løsning 

Københavns Kommune ser et stort potentiale i at anvende avancerede teknologier som billedgenkendelse, machine learning og kunstig intelligens (AI) til at identificere specifikke plastprodukter i affaldet. Teknologien kan hjælpe med at sortere plasten mere præcist, så den kan sendes videre til de rette genanvendelsesstrømme – for eksempel til produktion af nye fødevareemballager eller kosmetikemballage. Men derudover kan der også være andre teknologiske innovationer, der kan højne kvaliteten i genanvendelsen. 

OPI-udviklingsprojekt: Samarbejde om løsninger 

Københavns Kommune søger private partnere til et eller flere partnerskaber, der har fokus på at udvikle og afprøve nye løsninger til sortering og genanvendelse af plastaffald. Partnerskaberne skal hjælpe med at udvikle teknologiske løsninger, der sikrer, at plasten genanvendes i høj kvalitet og bruges i produkter, der kan holde ressourcerne længere i kredsløb. 

Hvordan kan du bidrage? 

Københavns Kommune stiller prøvemængder af plastaffald fra husstandene til rådighed, som kan bruges til at afprøve og udvikle løsningerne. Der forventes, at de private partnere bidrager med både medfinansiering og ressourcer som f.eks. timer eller ekspertviden. Samtidig vil resultaterne fra projektet blive delt offentligt, så den viden, der opnås, kan bruges af flere aktører i fremtiden. 

Projektperiode og forventninger 

Projektet forventes at køre i 2024-2025, og vi søger partnere, der er klar til at tage del i udviklingen af fremtidens plastgenanvendelse. Partnerskabet giver mulighed for at være med til at forme og teste innovative løsninger, der både gavner miljøet og åbner nye forretningsmuligheder. 

Kontakt

Malene Møhl

Beskriv kort idéen, hvad der er nyt i den, og hvordan I ser både jeres egen og Københavns Kommunes rolle i partnerskabet. Ansøgninger vurderes løbende frem til Q3 2025. 

 

Københavns Kommune forbeholder sig retten til at vælge de forslag og samarbejdspartnere, der bedst understøtter kommunens mål. Vi forventer at starte ét partnerskab i Q4 2024, og der vil blive indgået skriftlige aftaler med de udvalgte partnere.